Biografie

 

Elvis Presley werd op 8 januari 1935 geboren in een arm arbeidersgezin in Tupelo (Mississippi). Het gezin Presley verhuisde in 1948 naar Memphis (Tennesee). Om de kost te verdienen werkte de jonge Elvis als vrachtwagenbestuurder, maar hij zou een wereldster worden. Achter het grote succes van Elvis Presley stond ene Tom Parker, die honderd jaar geleden (26 juni 1909) werd geboren in Breda.

Van de vrachtwagen naar de muziek

De eerste muzikale invloeden kreeg Elvis van de pop- en countrymuziek, van de gospelmuziek en van de zwarte R&B. In 1954 nam hij bij het legendarisch Sun-label zijn eerste single That’s  allright,  mama op, die een regionale hit werd. Zijn optredens waren voor die tijd controversieel door zijn schokkende bewegingen en swingende heupen. Dat was voor het eerst te zien in Jacksonville in mei 1955. Het bezorgde hem de bijnaam ‘Elvis the Pelvis’. Veel Amerikaanse jongeren vonden het geweldig, de oudere generatie kon de bad  influence van deze truck  driver weinig waarderen.

‘Colonel’ Tom Parker als manager

In 1955 tekende Elvis een contract met manager Colonel Tom Parker. In werkelijkheid was dit de Nederlander Dries van Kuijk (1909-1997). Hij was in 1929 illegaal de USA binnengekomen en gebruikte een valse naam en titel. Deze geheimzinnige ‘man achter de schermen’ nam Elvis onder zijn hoede en bracht hem onder bij het grote RCA-label. Toen begon het succes pas echt met een lange serie hits. Wereldwijd werden er miljoenen van zijn singles en albums verkocht. Tom Parker had in het contract bedongen een kwart van Elvis’ inkomsten te mogen incasseren. Hij werd er schatrijk door. Elvis zelf kocht in 1957 het Graceland-landgoed in Memphis, waarop een landhuis met meer dan twintig kamers stond.

Carrière in de jaren ‘60

In 1958 werd Elvis Presley als dienstplichtige in Duitsland gelegerd. Doordat hij al veel nummers ‘op de plank had liggen’ bleef hij talloze hits scoren. Na twee jaar militaire dienst was hij nog onverminderd populair en kon hij de tournees hervatten. Tot 1961, toen hij stopte met optreden en jarenlang vooral in films speelde. Die in totaal ongeveer dertig muziekfilms leverden weer hits op. Het publiek kon hem dus blijven zien, zij het in de bioscoop.

Persoonlijk leven

Ondanks het grote succes en zijn populariteit leidde Elvis op Graceland in een kring van intimi toch een eenzaam bestaan. Jarenlang studiowerk doen en op aandringen van Tom Parker films maken die hij zelf niet goed vond gingen tot frustraties leiden.
In 1967 trouwde Elvis met Priscilla Ann Beaulieu. Een jaar later werd hun dochter Lisa Marie geboren. Het huwelijk hield zes jaar stand; in 1973 deelde Elvis mee te gaan scheiden. Inmiddels was echter zijn zelfvertrouwen ondermijnd, het managent faalde en hij kwam in financiële problemen door contractuele missers. Deze frustratie leidde tot buitensporig eetgedrag en drugsgebruik.

De jaren ‘70

Tegen de zin van Tom Parker nam Elvis in 1968 een televisieshow op en een jaar later verscheen hij in Las Vegas weer op de bühne. In de jaren die volgden bleef hij veel optreden, deels uit financiële noodzaak. Zijn privéleven werd een hot  item in de roddelpers: de scheiding, zijn vadsigheid en het drugsgebruik waren dankbare onderwerpen. De aankondiging van het allesonthullende boek Elvis:  what  happened? in 1977 maakte het voor Elvis wellicht onmogelijk verder te leven. Op 16 augustus werd de 'King of Rock & Roll' dood aangetroffen op Graceland. Hij was 42 jaar geworden. Omdat het rapport over de doodsoorzaak geheim bleef, weet het publiek nog altijd niet precies waaraan hij overleed. Het heeft bijgedragen aan de mythevorming rond zijn persoon.

En Elvis Presley leeft voort

Onmiddellijk na zijn overlijden werd het opnieuw uitgebrachte Wooden  heart een enorme hit en zijn platen bleven verkopen. Colonel Tom Parker ging met zijn zakelijk instinct direct aan de slag om zoveel mogelijk munt te slaan uit Elvis’ overlijden. Dat leidde tot enkele rechtszaken met diens erfgenamen. Begin jaren ’80 kwamen de partijen tot een akkoord.
In 1982 ging Graceland als museum voor het publiek open. Honderdduizenden bezoeken jaarlijks deze ‘bedevaartplaats’ in Memphis. Zij kunnen er ook Elvis’ graf bezoeken. Inmiddels zijn er honderden boeken over Elvis Presley verschenen. Hij is nog steeds een van de meest verkochte popartiesten aller tijden. Overal ter wereld lopen look-alikes rond die de herinnering aan de ‘King’ levend houden.

In '79 resulteert dit in de film "Elvis The Movie", waarin Kurt Russell de hoofdrol speelt, twee jaar later in een onthullend boek van Albert Goldman en door de jaren heen in tientallen goed geld verdienende Presley-imitators, van wie de Mexicaan El Vez (Robert Lopez) de meest komische is en de Engelsman Johnny Earl (geboren 28 mei '65 als zoon van een verstokte Elvis-fan) door Presleys eigen dochter Lisa Marie tot de allerbeste wordt uitgeroepen. Het met o.a. Elvis' originele achtergrondzanggroep The Jordanaires opgenomen "THE PRESLEY STYLE OF JOHNNY EARL/POCKETFUL OF MEMORIES" vormt daarvan ook voor ongelovigen het bewijs. In de herfst van '82 stelt Priscilla Presley Graceland officieel open voor het publiek. In '93 gelast een commissie in Tennessee een nieuw gerechtelijk onderzoek naar Presleys dood. In '94 verschijnt het eerste deel van Peter Guralnicks uitputtende biografie "Last Train To Memphis", dat loopt tot en met '58. De kwaliteit van dit nuchtere en ongekend gedetailleerde boek doet verwachten dat het samen met het op stapel staande tweede deel het definitieve referentiewerk over Presleys leven zal vormen. Door de jaren heen verschijnen verder regelmatig compilatie-albums, waartussen zo af en toe één van bijzondere c.q. waardevolle aard. Zo bevat "RARE ELVIS" behalve studio-outtakes, remakes en zeldzame single-b-kantjes ook de veelgezochte interview-EP Elvis Sails, opgenomen op de dag van zijn vertrek als dienstplichtig soldaat naar West-Duitsland. "RECONSIDER BABY" belicht Elvis' specifieke talenten als blueszanger en telt enkele nooit eerder uitgebrachte opnamen en remixes, waaronder een vrijwel à capella uitgevoerde Sun-versie van "Tomorrow Night" en een ongecensureerde take van "One Night (Of Sin)".

"THE KING OF ROCK 'N' ROLL; THE COMPLETE 50'S MASTERS" is een 5CD Box met alle 140 jaren vijftig-opnamen, waaronder 14 outtakes en andere nooit eerder uitgebrachte zeldzaamheden.

"FROM NASHVILLE TO MEMPHIS - THE ESSENTIAL 60'S MASTERS" is een soortgelijke box met 130 jaren zestig-opnamen, inclusief 19 nog nooit uitgebrachte nummers waaronder het legendarische duet met Frank Sinatra, "Witchcraft/Love Me Tender".

"THE LAST TEMPTATION OF ELVIS" t/m "IT'S NOW OR NEVER - THE TRIBUTE TO ELVIS" zijn tribute-albums waarop Elvis-songs gecoverd worden door meer en minder beroemde collega's uit alle hoeken van de popmuziek.

Op "THE LAST TEMPTATION OF ELVIS", een door het Britse muziekweekblad NME geïnitieerd benefiet-dubbelalbum t.b.v. kankertherapie dat zich specifiek richt op Elvis' filmmuziek, zijn dat o.a. The Cramps, Dion, Hall & Oates, The Jesus & Mary Chain, Lemmy, Paul McCartney, The Pogues en Bruce Springsteen.

"HONEYMOON IN VEGAS - MUSIC FROM THE ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK", de soundtrack van de gelijknamige komedie waarin Elvis-imitators een belangrijke rol spelen, voert vooral veel country-artiesten ten tonele, onder wie Vince Gill, Willie Nelson, Trisha Yearwood en Dwight Yoakam, maar ook Jeff Beck, Bono, Bryan Ferry en Billy Joel.

"IT'S NOW OR NEVER - THE TRIBUTE TO ELVIS" ten slotte biedt Elvis-classics in de uitvoering van zulke diverse acts als Bryan Adams, Billy Ray Cyrus, Chris Isaak en Wet Wet Wet.

In januari '97 overlijd zijn kleurrijke manager Colonel Thomas A. Parker op 87-jarige leeftijd in Las Vegas. Datzelfde jaar wordt het feit dat Elvis twintig jaar dood is omgeven door talloze activiteiten, waaronder de oprichting van een Elvis monument op Beale Street en de uitgave van "ALWAYS ELVIS", een 4-CD box met 100 opnamen waarvan ruim 70 voor het eerst op de plaat. Bovendien bevat de box een recent ontdekte demo uit '54.
De herdenking van Elvis' sterfdag in Memphis brengt meer dan 50.000 mensen op de been. Ook elders in de wereld wordt 'the King' herdacht, met als lachwekkend dieptepunt de Nederlandse Elvis-imitator Toon Nieuwenhuizen (uit Drunen) die in de komkommertijd alle tv-journaals haalt met een huilend Elvis-beeld.

Nu 25 jaar na zijn overlijden blijkt Elvis populairder dan ooit, in 2002 scoorde hij over de gehele wereld een nummer 1 hit met zowel de remix single A little Converstaion als met het 30 # 1 Hits album. Een bewijs dat Elvis Presley tijdloos is.

Bijna dagelijks zorgt Elvis Presley nog voor nieuws en 2003 belooft wederom een Top jaar te worden voor Elvis….
Zo staat er ook dit jaar een unieke cd-box op de planning waar de fans en de media van ondersteboven zullen zijn.
Ook is het niet ondenkbaar dat het 30 # 1 hits album een vervolg zal krijgen.

Het succes duurt voort.........